PROGRAMMA

De Westerkerk, God’s eigen grachtenhuis

doorJohn Faasse

vanWesterkerk

om 11.00-11.40

zaal Meelzolder

dag 2 september

De Westerkerk, met die mooie Wester (toren), is een icoon van de stad Amsterdam. Vele malen bezongen, talloze malen vereeuwigd, op schilderijen, op foto’s en op alle andere mogelijke manieren, van souvenirs tot koektrommels.

Maar de Westerkerk, waarvoor dit jaar precies 400 jaar geleden de eerste steen werd gelegd, is in de eerste plaats nog steeds een kerk. Elke zondag om 10.30u is er een kerkdienst. En al meer dan 50 jaar is er één keer per maand op de zondagmiddag een cantatedienst, waarin de cantates van Bach en tijdgenoten klinken in de context waarvoor ze ooit gecomponeerd zijn.

Het gebouw is eigendom van de Protestantse Kerk Amsterdam. De kerkelijke gemeente is dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de financiering daarvan. Een belangrijk deel van die financiering komt uit de opbrengsten van de verhuur van de kerk voor evenementen als congressen, diners en concerten. Daarnaast onderhoudt de kerk banden met alle mogelijke subsidiegevers: overheden, professionele subsidiepartijen en particuliere instellingen.

De Westerkerk het belangrijk om toegankelijk en laagdrempelig te zijn voor zoveel mogelijk mensen, zowel Amsterdammers als toeristen. De kerk is daarom van maandag tot en met zaterdag geopend voor bezoekers.

Hoe positioneert de Westerkerk zich als ‘icoon’ van Amsterdam, als kerkelijke gemeente, als toeristische attractie en als evenementenlocatie?  Hoe vindt de Wester de balans tussen kerk zijn, het streven naar toegankelijkheid en de noodzaak om te opereren op de commerciële markt voor de verhuur? Hoe communiceert de kerk met al die verschillende doelgroepen?